Kutatók éjszakája 2019 – beszámoló

Az idei évben is nagy sikerrel zárult a Kutatók Éjszakája program, ahol az ELTE Informatikai Kar kitárta kapuit a nagyközönség felé.
Az eseményt minden évben szeptember utolsó péntekén rendezik meg ország- és Európa-szerte. A Kutatók Éjszakája programsorozat egyik célkitűzése, hogy különböző tudományterületek és azok oktatói, kutatói egy éjszaka során bemutatkozzanak, kellemes és szórakoztató kikapcsolódást biztosítva kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Az ELTE Informatikai Kar számtalan érdekes programmal, előadással és interaktív bemutatóval készült a tudományok iránt érdeklődő közönségnek. Hagyományunkhoz híven korábban, már déltől indult a program és hamar benépesedett az épület. A délutáni eseményt megelőzte a Kutatók Délutánja, ahova budapesti és vidéki gimnáziumokból és általános iskolákból közel 270 diák érkezett tanári vezetéssel, akiknek külön előadásokat és bemutatókat szervezett a Kar. Ezután kezdetét vette a délutáni program, ahol bemutattuk, hogy az informatika világa mennyire sokszínű, a társadalom és gazdaság minden ágára ható tudományterületről van szó. A Lágymányosi Campuson több helyszínen 20 féle programból válogathattak az érdeklődők, akiknek nagyobb része a 10-25 éves korosztályból került ki.
A látogatók többek között kipróbálhatták a szemmozgással vagy egérkurzorral vezérelt vonatos játékot, programozhattak robotot, megtapasztalhatták a karban lévő izmok mozgatását megértő eszköz működését, de a résztvevők megismerkedhettek az orvosi képalkotó eszközök működésével is. Emellett nagy sikert aratott az Informatikai Játszóházunk, itt kicsik és nagyok folyamatosan váltották egymást. Az est folyamán azon látogatóink között, akik minimum három programunkon részt vettek, tombolán vehettek részt.