ELTE IK – KUCKÓ SZAKKÖRÖK

Az ELTE T@T Kuckóban különböző szakkörökön várjuk a diákokat.

TELLO Edu drónprogramozó szakkör

Ha már van tapasztalatod a blokk alapú programozásban (pl. tanultál Scratch-al programot írni) vagy nincs, de szeretnéd megtanulni rendkívül szórakoztató formában, akkor itt a helyed! A szakkörön képesek lesztek kézi irányítással reptetni a Tello Edu drónokat. Tudtok majd – virtuálisan – játékos küldetéseket teljesíteni, amelyben programozzátok a drónokat. Megtanuljátok összekapcsolni a drónt és a mobileszközt és a valóságban is sikeres küldetéseket teljesíteni. Programírás közben felidézitek, vagy megtanuljátok az alapvető programozási szerkezeteket. Zenére is együtt repülnek majd a drónjaitok! Várnak a küldetések, kalandra fel! Ízelítő, hogy mi vár Rád a szakkörön.

LEGO Mindstorms EV3 szakkör

A LEGO Mindstorms EV3 egy 2013-ban megjelent, a LEGO szakemberei által fejlesztett oktatást segítő játék szett. Az eszköz rendelkezik egy Linux alapú vezérlő egységgel, melyhez csatlakoztatható számos érzékelő (fény-, szín-, nyomásérzékelő, stb), valamint számítógéppel, tablettal vagy akár okostelefonnal is össze kapcsolható.
Ez az eszköz nemcsak építkezésre szolgál, hanem programozni is lehet. Életet lehelhetünk kis LEGO építményünkbe és nemcsak mozgásra, hanem sok egyéb műveletre is rá tudjuk venni.
A szakköri alkalmak során a gyerekek megismerkednek az eszközzel és érdekes problémák megoldásával elsajátítják a programozás alapjait. Önállóan megalkotják vonalkövető vagy épp színeket felismerő – zenélő robotjaikat.

Micro:bit szakkör

A Micro:bit egy egylapkás miniszámítógép (SBC), amely 4×5 cm-es méretével, 5×5-ös LED kijelzőjével, gyorsulásérzékelő, hőmérséklet érzékelő, fényérzékelő, irány érzékelő szenzoraival, be- és kimeneti csatlakozóival, 2 gombjával, bluetooth/rádió kapcsolódási lehetőségével igen sokrétű alkalmazást tesz lehetővé, legyen az (akár többfelhasználós) játék fejlesztése, viselhető eszközök (pl. lépésszámláló) tervezése és megvalósítása, kísérletezés a szenzorok által mért adatok felhasználásával, vagy éppen külső eszközök vezérlése/irányítása.
A szakköri foglalkozások során az eszközt animációk megjelenítésére, játékprogramok fejlesztésére és a szenzorok adatainak feldolgozására is használni fogjuk. Ezzel bepillantást biztosítva a modern robotika alapjaiba, valamint felfedezhetjük és megérthetjük a robotok működését.

 

További információ a http://tet.inf.elte.hu/tetkucko/szakkor/ oldalon olvasható.