Dr. Abonyi-Tóth Andor honlapja
Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása

Honlapok funkcionális és arculati tervezése

A kurzusra történő jelentkezés előfeltétele, hogy a hallgatók ismerjék a HTML/XHTML/HTML5 nyelvet, legyenek tisztában a stíluslapok (CSS) alapjaival és weblapkészítésre vonatkozó alapvető ergonómiai elvekkel. Ezt az alapot a Web-fejlesztés kurzus elvégzésével  minden hallgatónk megtanulhatja.

A Honlapok funkcionális és arculati tervezése kurzus keretében még mélyebben foglalkozunk a weblapokat és portálokat érintő ergonómiai elvekkel, kitérve a céges weblapokra/portálokra vonatkozó specialitásokra. Néhány fontos, a marketinggel kapcsolatos tudnivalót is megosztunk a hallgatókkal, melynek része a keresőoptimalizálás is.

A következő blokkunkban a weblapkészítés során előforduló tervezési és grafikai feladatok megoldására szolgáló módszereket és alkalmazásokat mutatunk be. Több mock-up készítő eszközt is kipróbálunk, a hallgatóknak az egyik kiválasztott alkalmazással kell megtervezniük a saját webalkalmazásukat.

Az arculattervezés keretein belül megismerkedünk például a rétegek használatával és a maszkolásban rejlő lehetőségekkel. A logó tervezés kapcsán kitérünk arra, hogy mik a főbb ismérvei a jó logónak, és konkrét eszközöket is kipróbálunk, amelyekkel hatékonyan lehet logót tervezni.

A következő blokk a stíluslapokkal foglalkozik, bemutatásra kerülnek a különböző formázási lehetőségek, megvizsgálunk néhány gyakori oldalfelépítést és mi magunk is készítünk ilyeneket. Megvizsgáljuk a CSS szabvány különböző szintjeit, és azon módszereket, amelyek a böngészőprogramok eltérő stíluslap támogatottságából adódó problémák megoldását teszik lehetővé.

A Sitebuild folyamatát is gyakoroljuk, melynek során egy konkrét portálmotor testreszabását is elvégezzük.

Ezek után  a hallgatók a beadandó feladaton dolgoznak, amely általában egy fiktív webáruház elkészítését jelenti, az általunk adott specifikáció alapján. Azonban már több alkalommal sikerült már azt is elérnünk, hogy valós cég adta a megbízást a hallgatóknak, a legjobb pályaművet pedig a cég – különböző juttatásokért cserébe – felhasználhatta.

Az utolsó alkalommal minden hallgató bemutatja az elkészített weblapját, összefoglalja, hogy milyen problémákkal találkozott és azokat hogyan (milyen módszerekkel, eszközökkel) oldotta meg.

A kurzushoz tartozó digitális tananyag mindenki számára elérhető.