Jel-lelő jelnyelvi szótár siketvak jelekkel

Jel-lelő logó

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány Akadálymentesítési Programirodája a TÁMOP 5.4.5. „A fizikai- és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” című kiemelt projektjének keretében szükségesnek tartotta, hogy biztosítsa egy speciális, interneten elérhető jelnyelvi szótár kifejlesztését, amelyet a siketvak emberek, hozzátartozóik, a velük foglalkozó szakemberek, valamint minden érdeklődő eredményesen használhat.

A siketvakság fogalma

Siketvaknak azokat a személyeket nevezzük, akiknek látás- és hallássérülése egyidejűleg fennáll, és ezért csak speciális módszerekkel lehet velük felvenni a kapcsolatot, a kommunikációt kialakítani, fenntartani. Oktatásukban is sajátos módszereket kell alkalmazni.

A siketvak kifejezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki teljesen siket és teljesen vak, hanem ide soroljuk azokat is, akiknek ugyan van látás- vagy hallásmaradványa, de támogatásuk, fejlesztésük és kommunikációjuk csak a két sérülés együttes jelenlétének figyelembevételével képzelhető el. A velük való foglalkozás során a számukra szervezett segítségnyújtás (tolmácsolás, kísérés, személyi segítés) is csak a kettős sérülés figyelembevételével szervezhető meg.

Forrás: www.siketvak.hu

A Jel-lelő portál

 

Jel-lelő portál képernyőképe

A Jel-lelő, azaz a siketvak emberek szótára azokat a speciális jeleket tartalmazza, melyet a siketvak gyermekek és felnőttek alkalmaznak. A jelkincs témakörökbe lett szervezve a könnyebb használhatóság érdekében. Az oldalon a fogalmakat ábécé sorrendben is elérhetjük, de szabadszavas keresőt is használhatunk.

Daktil átváltás tenyérbeAz adott kifejezés jelnyelvi videója alatt a daktil jeleket is előhívhatjuk, sőt a daktil ábécé tenyérbe jelelt változatát is megtekinthetjük.

A portál előnye, hogy a videók lassítva is megtekinthetők, és többféle formátumban is letölthetők.

Az igazi különlegességét azonban a videótár jelenti. A videótárba elhelyezhetők azon videók, amelyeket egymás után szeretnénk megtekinteni.

Ezt a funkciót a jelnyelvi oktatók bizonyára előszeretettel használják majd az oktatás során, de a  siketvak jelnyelvet tanulók önálló gyakorlását is megkönnyíthetik.  Mivel az oldal webcímében látható, hogy a videótárba mely videók lettek elhelyezve, az adott webcímet a kedvencekbe rakva, vagy egyéb módon eltárolva lehetőség van a gyakori szókapcsolatok, kifejezések elmentésére, és azok egyszerű újbóli megtekintésére.

A videók sorrendjét egyszerű “fogd és vidd” módszerrel módosíthatjuk.

Az oldal működtetésével nem titkolt célja az FSZK-nak, hogy a siketvak személyekkel foglalkozó szakembereknek, érdeklődőknek egy közös felületet biztosítson a legfrissebb információk közzétételéhez, a szakmai kommunikáció és egy közösség létrehozásához. Erre a látottak alapján minden esélye megvan…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *