Nem érted a jelnyelvet? Akkor hátrányos helyzetű vagy!

Az akadálymentesítés fontosságát (az érintetteken kívül) szerintem az tudja igazán jól átérezni, aki maga is kipróbálta már, hogy milyen érzés monitor nélkül, képernyőfelolvasó programmal böngészni a weben, kikapcsolt hangszóró mellett nézni egy felirat nélküli videót, billentyűzet segítségével kezelni az egérmutatót, vagy akár képernyőbillentyűzet használatával írni egy e-mailt.

Persze valamikor a látó és halló ember is hátrányba kerül. Mint például az alábbi videók megtekintésekor:

httpv://www.youtube.com/watch?v=bPMKgLtddsY

httpv://www.youtube.com/watch?v=gyFtNWYMq0U

Nyilván nagyon érdekes a videók tartalma, de mégsem értjük, csak sejtjük, hogy miről is szólhat.

Az egyenlő esélyű hozzáférés elvét tekintve az lenne a helyes, ha a fenti videóhoz is lenne felirat, hogy a jelnyelvet nem ismerők is megismerhessék a tartalmát, arról nem is szólva, hogy a vak emberek számára is elérhetővé kellene tenni a szöveges leírást.

Csak egyvalamit ne feledjünk. Olyan videókat alig találunk a weben, amelyeket pont az “ép” emberek nem tudnak feldolgozni, és több millió van, amely elérhetetlen a siket emberek számára. Ezért ezekért a videókért inkább hálásak lehetünk, mert végre a többség is megtapasztalhatja kicsit, hogy milyen is hátrányos helyzetűnek lenni…

Jó hír ezzel kapcsolatban, hogy a következő szemeszterben indul egy speciális kurzus az ELTE IK-n, amelynek keretén belül például azt is megnézzük, hogy milyen eszközökkel érdemes a feliratozást elvégezni, és milyen elveket kell a munka során betartanunk. 

Meg persze sok más is van a tematikában, részletek kicsit később…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *